Tilbake til alle arrangementer

NÅ: Julekonsert med Lise Fjeldstad

  • Universitetets Aula Oslo Norway (kart)

NO / EN

To evigaktuelle klassikere forenes når Ensemble Allegria inviterer til julekonsert i Universitetets Aula.

Med oss har vi en av landets fremste formidlere; skuespiller Lise Fjeldstad, som tidligere har bergtatt publikum med sin fremføring av H. C. Andersens eventyr ‘Piken med svovelstikkene’ fra Nationaltheatrets scene. Det klassiske eventyret fra 1848 berører oss fortsatt i dag, med en tematikk som stadig er aktuell i vår tid.

I årets julekonsert får dere også høre Arnold Schönbergs uendelig vakre Verklärte Nacht – et verk man kanskje ikke umiddelbart forbinder med jul, men som musikalsk uttrykker mange av de samme emosjonene som H. C. Andersens eventyr frembringer i oss: desperasjon, skam og utenforskap, men også glede, optimisme og forsoning.

Konsertens øvrige program vil bygges rundt disse to mesterverkene, med musikk og tekst som på ulike måter formidler julens temaer, og vi lover en stor opplevelse med fremragende utøvere i en av landets fineste konsertsaler.

Lise Fjeldstad er en av Norges ledende skuespillere og har gjennom sine mange rolletolkninger på scene, film, fjernsyn og radio markert seg som en scenekunstner med et sjeldent stort register. Med musikalitet, sterkt indre mot og klar psykologisk innsikt har hun spilt et stort antall kvinneroller fra poetiske ungpikeroller til store tragiske roller fra de klassiske skjebnedramaer.

Hun debuterte ved Nationaltheatret som Blanche Dubois i En sporvogn til begjær (1975). Siden den gang har hun medvirket i over 50 oppsetninger, både som skuespiller og regissør. 

Roller i utvalg, Nationaltheatret: Agnes i Brand, Elisabeth av Valois i Don Carlos, Hekabe i Trojanerinner, Lavinia i Det lykkelige valg, Tittelrollen i Maria Stuart, Martha i Hvem er redd for Virginia Wolf?, Fanny Wilton i John Gabriel Borkman, Helene Alving i Gengangere, Kong Juliane i Livet i vold, Maxine i Iguananatten, Irene i Når vi døde vaagner, Dronning Gjertrud i Hamlet, Den eldre kvinna i Svevn og Arkadina i Måken.

Ved andre teatre har hun blant annet gjort tittelrollen i Hedda Gabler, Solveig og Mor Aase i Peer Gynt, Ragnhild i Medmennesket, Gunhild i Den fjerde nattevakt, Charlotte i Høstsonaten, Rosalinde i As you like it, Alice i Dødsdansen og Tora Parsberg i Paul Lange.

Som instruktør har hun blant annet satt opp Reisen til Julestjernen, Til Julia og Dansetimen ved Nationaltheatret. Dessuten har hun satt opp forestillinger ved Teater Ibsen, Den Nationale Scene, Riksteatret, Det Norske Teatret, Rogaland Teater og Radioteatret.

Film og TV i utvalg: Ljoba Andrejevna i Kirsebærhagen, Nora i Et dukkehjem, Asta Almers i Lille Eyolf, Maja i Naar vi døde vaagner, Yerma i Yerma, Alice i Dødsdansen, Wenche Løvdal i Fortuna, Beate i Størst av alt, Liv Hansen i Hvaler, kvinnelig hovedrolle i Klabautermannen, Liten Ida, Galskap og Dragens fange.

Priser og utmerkelser, utvalg: Svensk films Guldbaggen (1982), Amandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle (1991), Radioteatrets Den Blå Fugl (1992), Per Aabels Ærespris (1992), Kritikerprisen (1993), Stiftelsen Akershus Festning for Kunst og kulturs hedersplakett (1998), Aase Byes Ærespris (2001), Henrik Ibsens Jubileumspris (2003), Ibsen Centennial Award (2006), Herman Wildenveys Poesipris (2006), Heddaprisen (2006), Oslo Bys Kulturpris (2008), Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (1993), "Bypatrioten" (2011), Rolf Gammelengs Veteranpris (2012), Anders Jahres kulturpris (2013) og Kommandør med Stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden (2014).

—-

Konserten arrangeres i samarbeid med Universitetet i Oslo, og er muliggjort med støtte fra:

Tidligere arrangement: 6. september
NÅ: Sesongåpning
Senere arrangement: 13. desember
Juleoratoriet med Det norske solistkor - Jeløy