Glogerfestspillenes avslutningskonsert: Mozarts messe i c-moll
jan.
26.
6:00 p.m.18:00

Glogerfestspillenes avslutningskonsert: Mozarts messe i c-moll

NO / EN

Avslutningskonsert – Tro og tvil oppsummert


  • søndag 26. januar 2025, kl. 18:00

  • Kongsberg kirke

  • Dørene åpner: 17:30

  • Inngang: Ordinær fra 250,- til 520,- / student og barn 100,-


Tro og tvil oppsummert: Mozart og Brahms i mestermøte
2025 er Grete Pedersens siste år som kunstnerisk leder for Det Norske Solistkor. Hun har ledet koret siden 1990. En institusjon av en dirigent begir seg inn i sin siste sesong, og under hennes ledelse vil tre av Norges mest renommerte ensembler avslutte årets festspill med Mozarts monumentale Messe i c-moll.

Mozart var en troende katolikk, og det har vært spekulert i om messen ble skrevet som en takk for at hans kone Constanze ble frisk etter sykdom. Ved urfremføringen i 1783 sang hun et av solopartiene i verket som, i likhet med Mozarts Requiem, ikke ble ferdigstilt. Brahms var en tviler hele sitt liv. Hans livsanskuelse satt kjærligheten, livet og religionen i lyset fra tvilen. Likevel står hans musikk som en bauta i kirkerommene rundt om i verden.

Glogerfestspillene avsluttes med å sammenstille klangen fra disse to fremragende komponistene. Vi kunne ikke ha kronet et festspill om tro og tvil på en bedre måte!


Program:
JOHANNES BRAHMS (1833–1897)
Schicksalslied, Op. 54

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756–1791)
Messe i c-moll, K427/417a
Kyrie
Andante moderato: Kor og sopran
Gloria
Allegro vivace: Kor
Laudamus te, Allegro aperto: Sopran
Gratias agimus tibi, Adagio: Kor
Domine, Allegro moderato: Sopran I og II
Qui tollis, Largo: Dobbelt kor
Quoniam, Allegro: Sopran I og II, Tenor
Jesu Christe, Adagio – Cum Sancto Spiritu: Kor
Credo
Credo in unum Deum, Allegro maestoso: Kor
Et incarnatus est, Andante: Sopran I
Sanctus
Largo: Dobbelt kor
Benedictus
Allegro comodo: Kvartett og dobbelt kor

JOHANNES BRAHMS
Geistliches Lied, Op. 30


Vis arrangement →
Interpulsfestivalen 2025
feb.
22.
6:00 p.m.18:00

Interpulsfestivalen 2025

NO / EN

I februar gjester vi Interpuls - Norges eneste festival for minimalistisk musikk! Festivalen ble startet av strykekvartetten Quartetto Testosterone og slagverksduoen PERCelleh i 2020, og byr på moderne, tilgjengelig klassisk musikk og kultur i en sosial og uhøytidelig ramme. Programmet ligger i skjæringspunktet mellom klassisk, samtidsmusikk og pop, og sammen med flere kunstuttrykk som dans, poesi, lys- og lydkunst byr festivalen på helhetlige kulturopplevelser som metter alle sanser. Med popcornservering, åpen bar, levende lys, korte konsertsett, en sosial atmosfære og et intimt konsertformat ønskes alle hjertelig velkommen til Kulturkirken Jakob og Interpuls.

Årets festival er den femte i rekken, og programmet er mangfoldig og variert, med trillekonsert for de minste, morgenrave(!), yogakonsert og et spenn fra intime solostykker til mektige ensembleverk. Sammen med den tyske, prisvinnende lyskunstneren Philipp Geist forvandles Kulturkirken Jakob til et pulserende rom for nye og store konsertopplevelser.



Årets artister: Amalie Stalheim •  Astrid Nordstad •  Ensemble Allegria •  FRAM ensemble • Henriette Eilertsen • Interpuls Ensemble •  Koryfe Trio •  Morning Beat •  Norges Musikkhøgskole •  NyNorsk Messingkvintett •  Philipp Geist •  Stemmeklang • Quantaloop 



Ensemble Allegria spiller flere sett i løpet av kvelden lørdag 22. februar, og vi gleder oss til et gjensyn med kveldens fremragende solist Amalie Stalheim, som denne gangen skal spille bulgarske Dobrinnka Tabakovas konsert for cello og strykere sammen med oss.

Vi får si som Radio Novas anmeldelse i 2024 - “dette vil du ikke gå glipp av!”




Vis arrangement →
Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival: Bent Sørensen: Johannespasjonen
mars
25.
7:00 p.m.19:00

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival: Bent Sørensen: Johannespasjonen

Urfremføring - Bent Sørensen: Johannespasjonen, sesong I

NO / EN

Medvirkende:

Theatre of Voices
Kvintett fra Ensemble Allegria
Paul Hillier, dirigent

Opplev Bent Sørensens Johannespasjon

Bent Sørensen har på bestilling fra Kirkemusikkfestivalen skrevet en ny johannespasjon for liten besetning, i tråd med festivalens satsing «messer og pasjoner i takt med tiden». Verket urfremføres av fem sangere fra Theatre of Voices og fem strykere fra Ensemble Allegria under ledelse av den verdenskjente dirigenten Paul Hillier. Sørensen har tidligere skrevet den kritikerroste Matteuspasjonen til festivalen i 2020.

I sitt nye verk fortolker Sørensen lidelseshistorien gjennom kontrapunktisk bearbeidelse av tekstlige kilder fra Johannesevangeliet og deler av de apokryfe tekstene og evangeliene, deriblant Johannes’ hemmelige bok og evangeliene etter Thomas, Maria og Filip. I tillegg har Sørensen inkorporert visetekster relatert til lidelseshistorien fra middelalderen og renessansen. Som i Johannesevangeliet er verket fokusert rundt skikkelsen Maria Magdalena. Matteuspasjonen vektla temaordet «tåke», og som en naturlig motsats er Johannespasjonen fokusert rundt «lys»: der Matteuspasjonen avsluttet med skritt inn i tåken, begynner Johannespasjonen med reisen ut av tåken og inn i lyset. Den nye pasjonen er det komponisten omtaler som et «smukt og spinkelt verk». I takt med tidens seriekultur presenterer Sørensen et verk som strekker seg over to «sesonger». Del én urfremføres under årets festival, men publikum må vente i spenning på fortsettelsen; pasjonens andre del urfremføres under festivalen i 2026. Del én avsluttes med Jesu korsfestelse, og del to vil begynne med oppstandelsen.

Theatre of Voices og Paul Hillier vil også fremføre musikk av den franske renessanse- komponisten Guillaume Dufay (1397–1474), som er regnet som den viktigste komponisten fra tidlig renessanse. De vil fremføre fem motetter av Dufay samt anonyme Robin og Marion- motetter fra 1200-tallet fra den franske tradisjonen.

Danske Bent Sørensen (f.1958) er blant vår tids fremste komponister og er ettertraktet i både inn- og utland. Siden gjennombruddet på 1980-tallet har han skrevet en rekke suksessfulle verker for små og store besetninger, noe som har resultert i flere priser og utmerkelser, deriblant Nordisk råds musikkpris. I 2014 mottok Sørensen Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris, og i 2018 ble han tildelt den prestisjetunge amerikanske utmerkelsen Grawemeyer Award for Music Composition for L’isola della Città (2016). Sørensen er professor i komposisjon ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og gjesteprofessor ved The Royal Academy of Music i London. Sørensens opera Asle og Alida med liberetto av Jon Fosse uroppføres i Bergen våren 2025.

Theatre of Voices ble grunnlagt i 1990 av Paul Hillier. Den København-baserte gruppen er to ganger nominert til Nordisk råds musikkpris og har opptrådt på anerkjente arenaer som Carnegie Hall, Elbphilharmonie og Sydney Opera House. Gruppen har spilt inn nærmere 40 plater, vunnet flere priser, inkludert en Grammy Award, og samarbeider med ensembler som Kronos Quartet, Smith Quartet og London Sinfonietta. Repertoaret deres spenner fra den tidligste noterte musikken til moderne lydkunstinstallasjoner og samtidsopera. Deres klare og distinkte klang har gjort dem til ettertraktede samarbeidspartnere for ledende samtidskomponister som Steve Reich, Arvo Pärt og David Lang.

Kunstnerisk leder Paul Hillier har hatt en allsidig karriere som sanger, dirigent, komponist og musikkforfatter. Han er grunnleggeren av Hilliard Ensemble og senere Theatre of Voices. Han har vært sjefdirigent for Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Ars Nova Copenhagen, Coro Casa da Música og for Chamber Choir Ireland. Hilliers nærmere 200 innspillinger har fått anerkjennelse over hele verden og vunnet en rekke priser, blant annet Diapason d’or og flere Grammy Awards. Flere av innspillingene har blitt kåret til Editor’s Choice i ledende internasjonale musikkmagasiner og regnes som referanseopptak i musikkantologier.

Ensemble Allegria blir omtalt som et av de ypperste ensemblene vi har, og siden oppstarten i 2008 har orkesteret utviklet seg til å bli et viktig tilskudd til norsk musikkliv. Maria Angelika Carlsen har siden oppstarten vært ensemblets kunstneriske leder. Ensemble Allegria har gitt ut seks innspillinger på LAWO Classics og medvirket på tre innspillinger med Det Norske Solistkor på BIS Records. Alle platene har høstet svært gode kritikker, tre av dem ble nominert til Spellemannprisen, og platen Bach – The Motets ble tildelt den prestisjefulle prisen Diapason d’or i 2018. I 2022 fikk Allegria og Solistkoret sammen med Grete Pedersen og Bent Sørensen årets Kritikerpris, for sin fremføring av Sørensens matteuspasjon, bestilt av Kirkemusikkfestivalen.

Vis arrangement →
Festspillene i Bergen 2025: Tjøgersen, Bartók og Grieg
mai
31.
7:30 p.m.19:30

Festspillene i Bergen 2025: Tjøgersen, Bartók og Grieg

NO / EN

Holbergsuiten og ny, norsk musikk om duften av regn.

«Allegria» er italiensk for glede, og det var nettopp gleden over å spille sammen som førte en gruppe musikkstudenter til å starte opp strykeorkesteret i 2007. I dag består Ensemble Allegria av 26 faste musikere og har fire plateinnspillinger og to spellemannsnominasjoner bak seg. De har opptrådt på Festspillene i Bergen flere ganger, og er kjent for å kombinere kunstnerisk kvalitet med spontanitet og fleksibilitet. Ensemblet spiller gjerne stående, uten noter og uten dirigent.

I Håkonshallen byr ensemblet på to publikumsfavoritter fra det klassiske repertoaret, nemlig Griegs Holbergssuiten og Bartóks Divertimento, begge muntre og energiske verk som henter inspirasjon fra 1700-tallet. På programmet står også en urfremføring av den norske komponisten Kristine Tjøgersen. Hun har latt seg inspirere av navnet på lukten av regn når det faller på tørr bakke, nemlig det greske «petrichor».

«Et orkester som dette, levende, selvstendig og reflektert, er en gave», skrev Morgenbladet om Ensemble Allegrias siste plate, og trakk blant annet frem deres energi, vitalitet og refleksjon.

Medvirkende

  • Ensemble Allegria

  • Maria Angelika Carlsen kunstnerisk leder

Musikk av

  • Grieg

  • Tjøgersen

  • Bartók

Verksliste

  • Edvard Grieg (1848–1907)
    Fra Holbergs tid – Suite i gammel stil, op. 40 

    1. Praeludium (Allegro vivace) 
    2. Sarabande (Andante)
    3. Gavotte (Allegretto)
    4. Air (Andante religioso)
    5. Rigaudon (Allegro con brio)


  • Kristine Tjøgersen (1982–)

    Bestillingsverk, urfremføring

 Pause 

  • Béla Bartók (1881–1945)

    Divertimento for strykeorkester, Sz113 

    1. Allegro non troppo

    2. Molto adagio

    3. Allegro assai

Vis arrangement →

Juleoratoriet med Det norske solistkor - Oslo, konsert 2
des.
17.
9:00 p.m.21:00

Juleoratoriet med Det norske solistkor - Oslo, konsert 2

NO / EN

Solistkoret og Ensemble Allegria fremfører julens store klassiker

Alle tiders musikalske julefortelling 

Johann Sebastian Bach sitt livsbejaende Juleoratorium står på programmet for årets julekonserter med Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen. Sammen fremfører de julens store klassiker!

Verket er for mange en kjær del av juletradisjonen. 300 år etter urfremførelsen er Bachs høytidelige og storslagne verk med fortellende resitativer og vakre arier mer populært enn noen gang. Musikken er komponert over juleevangeliet og formidler fortellingen om Jesu fødsel. Oratoriet består av seks deler som på Bachs tid ble fremført over seks helligdager. På denne konserten får vi høre de tre første. «Jauchzet, frohlocket!» – «Rop ut i glede!», jubler koret og får følge av pauker, trompeter og orkesteret i åpningskoret som feirer Jesu fødsel. Englesangen på Bethlehemsmarken er et høydepunkt når koret synger ut i jubel sammen med fullt orkester.

Med nyskapende kraft og kunstneriske visjoner har dirigent Grete Pedersen ledet Det Norske Solistkor til stadig nye musikalske høyder. Sommeren 2025 gir hun stafettpinnen videre etter 35 år som kunstnerisk leder, samme år som koret markerer sitt 75-årsjubileum. Det er første gang Solistkoret og dirigent Grete Pedersen fremfører Bachs Juleoratorium sammen. Årets juleturné markerer en monumental avslutning på en rekke bejublede juleprosjekter de har gjort sammen.

Konserter

Fredag 13. desember - Jeløy Kirke kl. 19.00

Mandag 16. desember - Hamar domkirke kl. 18.00

Tirsdag 17. desember - Universitetets Aula kl. 18.00 og 21.00

Vis arrangement →
Juleoratoriet med Det norske solistkor - Oslo, konsert 1
des.
17.
6:00 p.m.18:00

Juleoratoriet med Det norske solistkor - Oslo, konsert 1

NO / EN

Solistkoret og Ensemble Allegria fremfører julens store klassiker

Alle tiders musikalske julefortelling 

Johann Sebastian Bach sitt livsbejaende Juleoratorium står på programmet for årets julekonserter med Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen. Sammen fremfører de julens store klassiker!

Verket er for mange en kjær del av juletradisjonen. 300 år etter urfremførelsen er Bachs høytidelige og storslagne verk med fortellende resitativer og vakre arier mer populært enn noen gang. Musikken er komponert over juleevangeliet og formidler fortellingen om Jesu fødsel. Oratoriet består av seks deler som på Bachs tid ble fremført over seks helligdager. På denne konserten får vi høre de tre første. «Jauchzet, frohlocket!» – «Rop ut i glede!», jubler koret og får følge av pauker, trompeter og orkesteret i åpningskoret som feirer Jesu fødsel. Englesangen på Bethlehemsmarken er et høydepunkt når koret synger ut i jubel sammen med fullt orkester.

Med nyskapende kraft og kunstneriske visjoner har dirigent Grete Pedersen ledet Det Norske Solistkor til stadig nye musikalske høyder. Sommeren 2025 gir hun stafettpinnen videre etter 35 år som kunstnerisk leder, samme år som koret markerer sitt 75-årsjubileum. Det er første gang Solistkoret og dirigent Grete Pedersen fremfører Bachs Juleoratorium sammen. Årets juleturné markerer en monumental avslutning på en rekke bejublede juleprosjekter de har gjort sammen.

Konserter

Fredag 13. desember - Jeløy Kirke kl. 19.00

Mandag 16. desember - Hamar domkirke kl. 18.00

Tirsdag 17. desember - Universitetets Aula kl. 18.00 og 21.00

Vis arrangement →
Juleoratoriet med Det norske solistkor - Hamar
des.
16.
6:00 p.m.18:00

Juleoratoriet med Det norske solistkor - Hamar

NO / EN

Solistkoret og Ensemble Allegria fremfører julens store klassiker

Alle tiders musikalske julefortelling 

Johann Sebastian Bach sitt livsbejaende Juleoratorium står på programmet for årets julekonserter med Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen. Sammen fremfører de julens store klassiker!

Verket er for mange en kjær del av juletradisjonen. 300 år etter urfremførelsen er Bachs høytidelige og storslagne verk med fortellende resitativer og vakre arier mer populært enn noen gang. Musikken er komponert over juleevangeliet og formidler fortellingen om Jesu fødsel. Oratoriet består av seks deler som på Bachs tid ble fremført over seks helligdager. På denne konserten får vi høre de tre første. «Jauchzet, frohlocket!» – «Rop ut i glede!», jubler koret og får følge av pauker, trompeter og orkesteret i åpningskoret som feirer Jesu fødsel. Englesangen på Bethlehemsmarken er et høydepunkt når koret synger ut i jubel sammen med fullt orkester.

Med nyskapende kraft og kunstneriske visjoner har dirigent Grete Pedersen ledet Det Norske Solistkor til stadig nye musikalske høyder. Sommeren 2025 gir hun stafettpinnen videre etter 35 år som kunstnerisk leder, samme år som koret markerer sitt 75-årsjubileum. Det er første gang Solistkoret og dirigent Grete Pedersen fremfører Bachs Juleoratorium sammen. Årets juleturné markerer en monumental avslutning på en rekke bejublede juleprosjekter de har gjort sammen.

Konserter

Fredag 13. desember - Jeløy Kirke kl. 19.00

Mandag 16. desember - Hamar domkirke kl. 18.00

Tirsdag 17. desember - Universitetets Aula kl. 18.00 og 21.00

Vis arrangement →
Juleoratoriet med Det norske solistkor - Jeløy
des.
13.
7:00 p.m.19:00

Juleoratoriet med Det norske solistkor - Jeløy

NO / EN

Solistkoret og Ensemble Allegria fremfører julens store klassiker

Alle tiders musikalske julefortelling 

Johann Sebastian Bach sitt livsbejaende Juleoratorium står på programmet for årets julekonserter med Det Norske Solistkor, Ensemble Allegria og dirigent Grete Pedersen. Sammen fremfører de julens store klassiker!

Verket er for mange en kjær del av juletradisjonen. 300 år etter urfremførelsen er Bachs høytidelige og storslagne verk med fortellende resitativer og vakre arier mer populært enn noen gang. Musikken er komponert over juleevangeliet og formidler fortellingen om Jesu fødsel. Oratoriet består av seks deler som på Bachs tid ble fremført over seks helligdager. På denne konserten får vi høre de tre første. «Jauchzet, frohlocket!» – «Rop ut i glede!», jubler koret og får følge av pauker, trompeter og orkesteret i åpningskoret som feirer Jesu fødsel. Englesangen på Bethlehemsmarken er et høydepunkt når koret synger ut i jubel sammen med fullt orkester.

Med nyskapende kraft og kunstneriske visjoner har dirigent Grete Pedersen ledet Det Norske Solistkor til stadig nye musikalske høyder. Sommeren 2025 gir hun stafettpinnen videre etter 35 år som kunstnerisk leder, samme år som koret markerer sitt 75-årsjubileum. Det er første gang Solistkoret og dirigent Grete Pedersen fremfører Bachs Juleoratorium sammen. Årets juleturné markerer en monumental avslutning på en rekke bejublede juleprosjekter de har gjort sammen.

Konserter

Fredag 13. desember - Jeløy Kirke kl. 19.00

Mandag 16. desember - Hamar domkirke kl. 18.00

Tirsdag 17. desember - Universitetets Aula kl. 18.00 og 21.00

Vis arrangement →
NÅ: Julekonsert med Lise Fjeldstad
des.
8.
6:00 p.m.18:00

NÅ: Julekonsert med Lise Fjeldstad

NO / EN

To evigaktuelle klassikere forenes når Ensemble Allegria inviterer til julekonsert i Universitetets Aula.

Med oss har vi en av landets fremste formidlere; skuespiller Lise Fjeldstad, som tidligere har bergtatt publikum med sin fremføring av H. C. Andersens eventyr ‘Piken med svovelstikkene’ fra Nationaltheatrets scene. Det klassiske eventyret fra 1848 berører oss fortsatt i dag, med en tematikk som stadig er aktuell i vår tid.

I årets julekonsert får dere også høre Arnold Schönbergs uendelig vakre Verklärte Nacht – et verk man kanskje ikke umiddelbart forbinder med jul, men som musikalsk uttrykker mange av de samme emosjonene som H. C. Andersens eventyr frembringer i oss: desperasjon, skam og utenforskap, men også glede, optimisme og forsoning.

Konsertens øvrige program vil bygges rundt disse to mesterverkene, med musikk og tekst som på ulike måter formidler julens temaer, og vi lover en stor opplevelse med fremragende utøvere i en av landets fineste konsertsaler.

Lise Fjeldstad er en av Norges ledende skuespillere og har gjennom sine mange rolletolkninger på scene, film, fjernsyn og radio markert seg som en scenekunstner med et sjeldent stort register. Med musikalitet, sterkt indre mot og klar psykologisk innsikt har hun spilt et stort antall kvinneroller fra poetiske ungpikeroller til store tragiske roller fra de klassiske skjebnedramaer.

Hun debuterte ved Nationaltheatret som Blanche Dubois i En sporvogn til begjær (1975). Siden den gang har hun medvirket i over 50 oppsetninger, både som skuespiller og regissør. 

Roller i utvalg, Nationaltheatret: Agnes i Brand, Elisabeth av Valois i Don Carlos, Hekabe i Trojanerinner, Lavinia i Det lykkelige valg, Tittelrollen i Maria Stuart, Martha i Hvem er redd for Virginia Wolf?, Fanny Wilton i John Gabriel Borkman, Helene Alving i Gengangere, Kong Juliane i Livet i vold, Maxine i Iguananatten, Irene i Når vi døde vaagner, Dronning Gjertrud i Hamlet, Den eldre kvinna i Svevn og Arkadina i Måken.

Ved andre teatre har hun blant annet gjort tittelrollen i Hedda Gabler, Solveig og Mor Aase i Peer Gynt, Ragnhild i Medmennesket, Gunhild i Den fjerde nattevakt, Charlotte i Høstsonaten, Rosalinde i As you like it, Alice i Dødsdansen og Tora Parsberg i Paul Lange.

Som instruktør har hun blant annet satt opp Reisen til Julestjernen, Til Julia og Dansetimen ved Nationaltheatret. Dessuten har hun satt opp forestillinger ved Teater Ibsen, Den Nationale Scene, Riksteatret, Det Norske Teatret, Rogaland Teater og Radioteatret.

Film og TV i utvalg: Ljoba Andrejevna i Kirsebærhagen, Nora i Et dukkehjem, Asta Almers i Lille Eyolf, Maja i Naar vi døde vaagner, Yerma i Yerma, Alice i Dødsdansen, Wenche Løvdal i Fortuna, Beate i Størst av alt, Liv Hansen i Hvaler, kvinnelig hovedrolle i Klabautermannen, Liten Ida, Galskap og Dragens fange.

Priser og utmerkelser, utvalg: Svensk films Guldbaggen (1982), Amandaprisen for beste kvinnelige hovedrolle (1991), Radioteatrets Den Blå Fugl (1992), Per Aabels Ærespris (1992), Kritikerprisen (1993), Stiftelsen Akershus Festning for Kunst og kulturs hedersplakett (1998), Aase Byes Ærespris (2001), Henrik Ibsens Jubileumspris (2003), Ibsen Centennial Award (2006), Herman Wildenveys Poesipris (2006), Heddaprisen (2006), Oslo Bys Kulturpris (2008), Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (1993), "Bypatrioten" (2011), Rolf Gammelengs Veteranpris (2012), Anders Jahres kulturpris (2013) og Kommandør med Stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden (2014).

—-

Konserten arrangeres i samarbeid med Universitetet i Oslo, og er muliggjort med støtte fra:

Vis arrangement →
NÅ: Sesongåpning
sep.
6.
7:00 p.m.19:00

NÅ: Sesongåpning

NO /EN

NÅ: Boulanger, Bacewicz og Tsjaikovskij

Til høstens første konsert på Sentralen i Oslo tar vi med oss musikk av to av 1900-tallets mest markante skikkelser innenfor europeisk musikkliv: franske Lili Boulanger og polske Grazyna Bacewicz.

Konserten avsluttes med et av våre absolutte favorittverk: Tsjaikovskijs Serenade for strykere. Dette stykket har vært med oss i mange år, og deler av musikken har vi fremført hundrevis av ganger i alt fra barnehager, skoler, idrettshaller, i kantiner, på T-banestasjoner og i store konsertsaler for tusenvis av mennesker. Dette er et stykke musikk vi likevel aldri blir lei av å spille, og vi gleder oss stort til å igjen dele det med dere på Sentralen i september!

—-

Program:

Lili Boulanger: Cortége, Nocturne, D’un Jardin Clair og D’un Vieux Jardin

Grazyna Bacewicz: Konsert for strykeorkester

Peter I. Tsjaikovskij: Serenade for strykere

—-

Dørene og baren i Marmorsalen åpner 18.15, og konserten starter 19.00.

Baren er også åpen etter konserten, som varer omlag en time.



Vis arrangement →
NÅ: Lunsjkonsert i Holmlia Kirke
sep.
5.
1:00 p.m.13:00

NÅ: Lunsjkonsert i Holmlia Kirke

NO /EN

NÅ: Lunsjkonsert i Holmlia Kirke

I mai inntok kammerorkesteret Ensemble Allegria Holmlia, og presenterte et bredt spekter av musikk for strykere for alt fra barnehagebarn til seniorer. Da fikk publikum høre en smakebit av et av orkesterets absolutte favorittverker: Tsjaikovskijs Serenade for strykere.

5. september kommer orkesteret tilbake til Holmlia, og nå har du muligheten til å få høre hele dette fantastiske verket, i tillegg til vakre toner fra to av 1900-tallets mest markante kvinnelige komponister: Lili Boulanger og Grazyna Bacewicz.

Konserten spilles også på Sentralen i Oslo sentrum 6.9 kl. 19.00.

Program:

Lili Boulanger: Cortége, Nocturne, D’un Jardin Clair og D’un Vieux Jardin

Grazyna Bacewicz: Konsert for strykeorkester

Peter I. Tsjaikovskij: Serenade for strykere

—-

Programmet varer ca. en time, og det vil ikke bli tatt inngangspenger,

men publikum oppfordres til å betale etter ønske og evne til vippsnr. #140424

Om Ensemble Allegria:

Strykeorkesteret Ensemble Allegria regnes blant landets fremste klassiske ensembler, og har de siste 16 årene begeistret publikum og anmeldere med en energisk virtuositet og medrivende spilleglede. Orkesteret gjester jevnlig de store klassiske musikkfestivalene, og har gjennom en årrekke hatt et tett samarbeid med Det norske solistkor.


Vis arrangement →
Høgfjellskonserten Ved Rondane
aug.
10.
1:00 p.m.13:00

Høgfjellskonserten Ved Rondane

NO/EN

Vi er utrolig glade og takknemlige for at det viser seg at konserten som skulle vært i 2023 og ble avlyst grunnet ekstremværet «Hans», lar seg gjøre i 2024!

Den internasjonalt anerkjente perkusjonisten og cimbalisten Hans-Kristian Kjos Sørensen er solist og musikalsk leder for den unike Høgfjellskonserten. Med seg på scenen har han et stjernespekket lag: det virtuose og kritikerroste kammerorkesteret Ensemble Allegria og de anerkjente og uttrykksfulle jazzmusikerne Tord Gustavsen på flygel og Arve Henriksen på trompet.

- Jeg søker alltid å bringe sammen folk som lar seg inspirere av hverandre og som søker etter utfordringer sammen på et topp profesjonelt nivå. Det har vi virkelig lykkes med her!, sier Ellen Horn. Hun skal også være med som programleder på konserten.

Møte mellom klassisk og improvisert musikk – med Grieg som grunntone

Som publikum vil dere blant annet få oppleve Holdberg-suiten av Edvard Grieg på to vis; Ensemble Allegria står for originalen, mens Hans-Kristian, Tord og Arve presenterer deler av den i en ny drakt. I tillegg fremfører Ensemble Allegria et av de vakreste verkene som finnes for strykeorkester; Serenade for strykere, av Griegs gode venn Piotr Tchaikovsky.

Konserten som skulle vært i 2023 ble som mange har fått med seg avlyst grunnet ekstremværet «Hans». Ironisk nok hadde HANS-Kristian Kjos Sørensen tenkt å servere dere et lite utdrag fra «Årstidene» av Vivaldi, men i en variant for strykeorkester og svært stor tromme, for å virkelig understreke diverse vær-assosiasjoner. Denne programposten blir stående, så får vi heller ta sjansen på at det i 2024 kun braker løs på scenen, og ikke i naturen.

Resten av programmet vil vi la bli en overraskelse, men vi kan garantere at «Ved Rondane» er med.

"En nytelse for alle sanser"

-Det finnes neppe en bedre måte å nyte fjellet på en varm sommerdag i august. Du ligger i lyngen mens ørene smøres med Edvard Grieg, Aasmund Olavsson Vinje. Det strøymer på meg så eg knapt kan anda i solvarmen på Kvamsfjellet, skrev GDs anmelder om en tidligere Høgfjellskonsert Ved Rondane.

Høgfjellsscena Ved Rondane ligger ved foten av Rondane på Kvamsfjellet, Her kan publikum ta plass i lyngen, la blikket hvile på Rondanes mektige topper og nyte en konsert utenom det vanlige.

Kvamsfjellet - en skjult perle

Høgfjellskonserten ved Rondane er en unik opplevelse. Det er ikke bare konserten som er verdt å oppleve på Kvamsfjellet. Fjellet og bygda rommer så mye mer!

Tekst hentet fra Peergynt.no

Vis arrangement →
NÅ: ALLEGRIA - ET HELT ORKESTER GJESTER HOLMLIA!
mai
21.
til 25. mai

NÅ: ALLEGRIA - ET HELT ORKESTER GJESTER HOLMLIA!

21.-25.mai inntar Ensemble Allegria Søndre Nordstrand hvor vi vil

bedrive oppsøkende konsertvirksomhet med barnehager, på bydelshuset, Deichman Holmlia

og det hele avsluttes med en familiekonsert 25.mai hos Holmlia Kulturhavn.

ÅPNE ARRANGEMENTER

Tirsdag 21. mai - Forandringshuset - kl. 12.00

Onsdag 22. mai - Holmlia Kirke - kl. 13.00

Fredag 24. mai - Deichman Holmlia kl. 14.00

Lørdag 25. mai - Holmlia Kulturhavn kl. 12.00

Konsertene varer ca. en halvtime og er åpne for alle folk i alle aldre. Vi tar ikke inngangspenger, men oppfordrer til å bidra via VIPPS etter ønske og evne.


Prosjektet har vi valgt å kalle «Allegria NÅ», fordi vi ønsker å dele vår musikkglede, og NÅ ut til så mange som mulig med musikken vår. Tittelen kan også spille på øyeblikket – Et felles NÅ som deles av musikerne og publikum, hvor vi sammen opplever levende musikk.

Til denne produksjonen har orkesteret valgt seg ut noen absolutte favoritter av Vivaldi, Grieg, Tsjaikovskij og Bartok, men er er også NÅ-tidens musikk representert med låter av Sigrid, Aurora og Pharell Williams.


På familiekonserten lørdag vil dere også bli mer kjente med musikerne, instrumentene deres og

hvordan de fungerer sammen, du kan få prøve å spille på et strykeinstrument, og kanskje til

og med få være dirigent for orkesteret!


Dette prosjektet er muliggjort ved hjelp av våre mange gode støttespillere:


Vis arrangement →
NÅ: Sonoko Miriam Welde
apr.
12.
7:00 p.m.19:00

NÅ: Sonoko Miriam Welde

NO // EN

Sonoko Miriam Welde er blant våre aller fremste unge fiolinister: Fra hun som niåring var solist med Bergen Filharmoniske Orkester, via både Den norske solistpris, Virtuoskonkurransen og Equinorstipend til dagens artistkarriere med solistoppdrag over hele verden, internasjonal anerkjennelse med strykekvartetten Opus13 og rollen som kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden på Røros.

Vi gleder oss til å spille sammen med Sonoko Miriam som solist og gjesteleder når vi i april inviterer inn til sesongens siste NÅ-konsert på Sentralen i Oslo.

Program:

Rebecca Clarke: Comodo et amabile

Edvard Grieg: Strykekvartett i F-dur, arr. for strykeorkester av Alf Årdal

Dmitri Sjostakovitsj: Fiolinsonate, i versjon for solo fiolin, strykere og slagverk

Velkommen!

Vis arrangement →
Kirkemusikkfestivalen: Futrell: Requiem
mars
14.
7:00 p.m.19:00

Kirkemusikkfestivalen: Futrell: Requiem

Medvirkende:

Ensemble Allegria
Det Norske Solistkor
Grete Pedersen, dirigent

Nytt Requiem av Tyler Futrell fremført av Allegria og Solistkoret

Kirkemusikkfestivalen har sjelden opplevd så mange positive, overveldende og ektefølte tilbakemeldinger som etter urfremføringen av Tyler Futrells Stabat mater i 2022. Futrells evne til å kombinere estetikk og realisme, til å lage noe som er intellektuelt spennende, men først og fremst taler rett til folks hjerter, er unik. Vi ønsket derfor å bestille et rekviem av Futrell, som skal urfremføres av Ensemble Allegria og Solistkoret, under ledelse av Grete Pedersen. Futrell ønsket å bruke de tradisjonelle rekviem-tekstene, samt en rekke mer moderne tekster, spesielt dikt av Rolf Jacobsen som ble skrevet etter at han mistet sin kone. Tekstene omhandler døden, vårt forhold til den og hva den representerer i livene våre. Futrell sier om sitt eget Requiem:

«Jeg ønsket å skrive et rekviem fra et humanistisk perspektiv, et rekviem som taler til de av oss som er igjen, som gjenspeiler de uavklarte tapsfølelsene mange av oss bærer på og forsøker å bearbeide. Vi sørger, vi savner, noen ganger er vi til og med sinte for at vi er forlatt, eller sinte på oss selv for det vi ikke gjorde da vi fortsatt hadde muligheten. Jeg bruker deler av den tradisjonelle latinske teksten og den tematiske strukturen, men former det samtidig til å reflektere en sorgprosess, og blander inn forskjellige andre tekster på forskjellige språk fra forskjellige tider, for å reflektere den virvlende idéskyen rundt døden vi må forholde oss til. Jeg bruker disse tekstene for å sette publikum i mer umiddelbar kontakt med deres opplevelser, noe som kanskje tusen år gamle latinske tekster om evig lys ikke klarer å gjøre – selv om det er et av de bildene som stykket må forholde seg til. Rest er en oversettelse til engelsk av requiem (hvile), som er det et rekviem tradisjonelt ber om på vegne av de som er døde, men som også er noe de som sørger trenger selv. I tillegg kan tittelen referere til det som er igjen: minner, levninger.»

På konserten vil Solistkoret og Ensemble Allegria også fremføre Spem in alium og If ye love me av Thomas Tallis, Tallis Variations av Vaughan Williams og Misericordia Domini, KV 222 av W.A. Mozart.

Vis arrangement →
NÅ: Malin Broman
feb.
2.
7:00 p.m.19:00

NÅ: Malin Broman

Ensemble Allegria inviterer til store musikalske opplevelser når den svenske stjernefiolinisten Malin Broman gjester orkesteret som solist og kunstnerisk leder. Hun har for anledningen satt sammen et spennende program med blant annet en norsk førstegangsopførelse av Britta Byströms fiolinkonsert Im Freien. Videre blir det musikk av den finske komponisten Einojuhani Rautavaara og ikke minst en orkesterversjon av Johannes Brahms’ kvintett no. 2, her i versjon for strykeorkester.

Medvirkende

Malin Broman, solist og kunstnerisk leder / fiolin

Ensemble Allegria

Program

Britta Byström: Im Freien, fiolinkonsert

Einojuhani Rautavaara:  Adagio Celeste

Johannes Brahms: Kvintett no. 2 op. 111 (orkesterversjon)

Malin Broman

Fiolinisten Malin Broman er svært etterspurt som solist, kunstnerisk leder, kammermusiker, lærer og orkesterleder.

Malin Broman har siden 2008 vært konsertmester i Sveriges Radios Symfoniorkester og er i dag svært etterspurt som musikalsk leder. Som gjesteleder har hun blitt invitert til å opptre med bl.a. London Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Philharmonia Orchestra og Chamber Orchestra Orkester i Europa, Tapiola Sinfonietta, Scottish Ensemble, Nordic Chamber Orchestra, Västerås Sinfonietta, Trondheim Soloists, Lapland Chamber Orchestra og ACO Collective (Australia). Fra 2015-2020 var Malin kunstnerisk leder for Musica Vitae Chamber Orchestra og fra 2019 har hun holdt stillingen som kunstnerisk leder for Ostrobothnian Chamber Orchestra i Finland.

Malin har også en vellykket solokarriere. Høydepunkter inkluderer opptredener med Gøteborg Symfoniorkester, Copenhagen Phil, BBC Scottish Symphony, Academy o St Martin-in-the Fields og Swedish Radio Orchestra, og jobber med dirigenter som Neeme Järvi, Andrew Manze og Daniel Harding.

Vis arrangement →
COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - The violin: the voice of Sibelius
jan.
10.
7:00 p.m.19:00

COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - The violin: the voice of Sibelius

It is with great excitement we announce that Ensemble Allegria will be visiting Cartagena Music Festival, Colombia in January 2024. With a total of six main concerts in beatiful venues in the historic city of Cartagena, we will bring the music of Grieg, Sibelius, Svendsen, Nielsen and other nordic composers to the shores of the Caribbean ocean. Together with violinist Eldbjørg Hemsing, mezzosoprano Marianne Beate Kielland and pianist Olli Mustonen, we represent the nordic musical community in one of Latin-America’s biggest classical music festivals.

THE VIOLIN: THE VOICE OF SIBELIUS

Adolfo Meija Theatre - Cartagena, Colombia

Sibelius, with his Humoresque Op. 87 and Op. 89 was faced with the need to reconcile two factors that were difficult to reconcile; on the one hand, the long and illustrious tradition of the Romanticism, in which virtuosity had to find its proper space; on the other, his personal compositional style, in which the idea of neo-primitivism, of sobriety and depth of thought, reflected a claim of cultural identity for Finland. However, the Sibelius Humoresque moves in a substantial balance between these two components, with thematic material of an unmistakably Sibeliusian Nordic atmosphere and with a very demanding violin writing, which establishes a relationship of intimate solidarity with the orchestral team.

ARTISTS

Nikita Boriso-Glebsky, violin

Ingar Bergby, conductor

Ensemble Allegria

PROGRAM

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297, "Winter"

Kurt Atterberg (1887-1974)
Intermezzo for String Orchestra

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Serenade No. 13 for strings in G major, K. 525 “Eine Kleine Nacht Musik”

—INTERMISSION—

Jean Sibelius (1865-1957)
Andante festivo, Op. 117a
Suite Champetre, op. 98b
Humoresques, op. 87
Humoresques, op. 89


Cartagena Music Festival theme 2024 - Symphony of nature

Myths, landscapes, national identity and modernity in the music of Northern Europe in the 19th and early 20th centuries

The choosing of the theme of this edition of the Festival, Symphony of the Nature, pretends to highlight through its programming the main elements of the important musical phenomenon that developed in some countries of northern Europe and that had a huge cultural, social and political transcendence in almost every scandinavian country. In those countries, the emergence of nationalist tendencies coincided with the exceptional cultural and musical blooming that produced pieces of absolute value, master works extremely important in the history of western music. 

The programming nodal point is the Sweden, Norway, Iceland, Denmark, and Finland’s music of the 19th century and the beginning of the 20th. It will constitute the thread that will help us to capture the affirmation of national characteristics in the production of many important composers, such as Edvard Grieg (Norway), Franz Berwald (Sweden), Carl Nielsen (Denmark), Sveinbjörn Sveinbjörnson (Iceland); Jean Sibelius (Finland), among others.

Vis arrangement →
COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - Imagining nature with sound
jan.
9.
7:00 p.m.19:00

COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - Imagining nature with sound

It is with great excitement we announce that Ensemble Allegria will be visiting Cartagena Music Festival, Colombia in January 2024. With a total of six main concerts in beatiful venues in the historic city of Cartagena, we will bring the music of Grieg, Sibelius, Svendsen, Nielsen and other nordic composers to the shores of the Caribbean ocean. Together with violinist Eldbjørg Hemsing, mezzosoprano Marianne Beate Kielland and pianist Olli Mustonen, we represent the nordic musical community in one of Latin-America’s biggest classical music festivals.

IMAGINING NATURE WITH SOUND

Adolfo Meija Theatre - Cartagena, Colombia

Many pieces in the history of music have nature as a referent. Symphonies, symphonic poems, woodland scenes, concertos, sonatas. More than describing nature, music helps to imagine it, to perceive its immanent, mysterious essence. The third movement of Gioacchino Rossini’s String Sonata No. 6 is named “The Storm” as one important reference of this relationship. But the Nordic authors also wanted to capture the majesty of their nature and their homeland. This is the case of the symphonic poem Finlandia by Jean Sibelius.

ARTISTS

Peter Jablonski, piano

Ingar Bergby, conductor

Ensemble Allegria

PROGRAM

Gioacchino Rossini (1792-1868)
String Sonata No. 6 - 3. Tempesta (Allegro)

Grüner-Hegge (1899-1973)
Elegiac Melody for strings

Wojciech Kilar (1932-2013)
Orawa

Felix Mendelssohn (1809-1847)
String symphony no. 2 in D major

—INTERMISSION—

Uuno Klami ( 1900 – 1960)   
Four Finnish Songs for piano and strings. Op 12

Oscar Merikanto (1868 -1924)
Romance Op.12 ( arr. for string Orchestra) 

Jean Sibelius (1865-1957)
Valse triste Op. 44
Finlandia, Op. 26


Cartagena Music Festival theme 2024 - Symphony of nature

Myths, landscapes, national identity and modernity in the music of Northern Europe in the 19th and early 20th centuries

The choosing of the theme of this edition of the Festival, Symphony of the Nature, pretends to highlight through its programming the main elements of the important musical phenomenon that developed in some countries of northern Europe and that had a huge cultural, social and political transcendence in almost every scandinavian country. In those countries, the emergence of nationalist tendencies coincided with the exceptional cultural and musical blooming that produced pieces of absolute value, master works extremely important in the history of western music. 

The programming nodal point is the Sweden, Norway, Iceland, Denmark, and Finland’s music of the 19th century and the beginning of the 20th. It will constitute the thread that will help us to capture the affirmation of national characteristics in the production of many important composers, such as Edvard Grieg (Norway), Franz Berwald (Sweden), Carl Nielsen (Denmark), Sveinbjörn Sveinbjörnson (Iceland); Jean Sibelius (Finland), among others.

Vis arrangement →
COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - The sound of Nature
jan.
8.
7:00 p.m.19:00

COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - The sound of Nature

  • Capilla del Hotel Sofitel Santa Clara (kart)
  • Google Calendar ICS

It is with great excitement we announce that Ensemble Allegria will be visiting Cartagena Music Festival, Colombia in January 2024. With a total of six main concerts in beatiful venues in the historic city of Cartagena, we will bring the music of Grieg, Sibelius, Svendsen, Nielsen and other nordic composers to the shores of the Caribbean ocean. Together with violinist Eldbjørg Hemsing, mezzosoprano Marianne Beate Kielland and pianist Olli Mustonen, we represent the nordic musical community in one of Latin-America’s biggest classical music festivals.

THE SOUND OF NATURE: BAROQUE, CLASSICAL AND MODERN

Capilla del Hotel Sofitel Santa Clara - Cartagena, Colombia

Images of nature approached in different musical styles: Italian baroque, Viennese classical style and 19th century Northern European style. They are variations on the same theme: nature.

ARTISTS

Marianne Beate Kielland, mezzo soprano

Nikita Boriso-Glebsky, violin

Ensemble Allegria

PROGRAM

Antonio Vivaldi (1678-1741)  
Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293, "Autumn"

Gustaf Nordqvist (1886-1949)
Jul, jul, strålande jul

Johann Strauss II (1825-1899)
The Blue Danube

—INTERMISSION—

Niels W. Gade (1817-1890)
Novelletter for strings, op. 53

Jean Sibelius (1865-1957)
Arioso, op. 3

Carl Nielsen (1865-1931)
Little suite for string orchestra, Op. 1


Cartagena Music Festival theme 2024 - Symphony of nature

Myths, landscapes, national identity and modernity in the music of Northern Europe in the 19th and early 20th centuries

The choosing of the theme of this edition of the Festival, Symphony of the Nature, pretends to highlight through its programming the main elements of the important musical phenomenon that developed in some countries of northern Europe and that had a huge cultural, social and political transcendence in almost every scandinavian country. In those countries, the emergence of nationalist tendencies coincided with the exceptional cultural and musical blooming that produced pieces of absolute value, master works extremely important in the history of western music. 

The programming nodal point is the Sweden, Norway, Iceland, Denmark, and Finland’s music of the 19th century and the beginning of the 20th. It will constitute the thread that will help us to capture the affirmation of national characteristics in the production of many important composers, such as Edvard Grieg (Norway), Franz Berwald (Sweden), Carl Nielsen (Denmark), Sveinbjörn Sveinbjörnson (Iceland); Jean Sibelius (Finland), among others.

Vis arrangement →
COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - Holberg: An almost neoclassical suite
jan.
7.
7:00 p.m.19:00

COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - Holberg: An almost neoclassical suite

It is with great excitement we announce that Ensemble Allegria will be visiting Cartagena Music Festival, Colombia in January 2024. With a total of six main concerts in beatiful venues in the historic city of Cartagena, we will bring the music of Grieg, Sibelius, Svendsen, Nielsen and other nordic composers to the shores of the Caribbean ocean. Together with violinist Eldbjørg Hemsing, mezzosoprano Marianne Beate Kielland and pianist Olli Mustonen, we represent the nordic musical community in one of Latin-America’s biggest classical music festivals.

HOLBERG: AN ALMOST NEO-CLASSICAL SUITE

Adolfo Meija Theatre - Cartagena, Colombia

Grieg contributed significantly to the recognition and dissemination of Norwegian folk music in Europe. In his music, the composer managed to express the most intimate feelings with freshness of images and naturalness of harmonic language. This sense almost predicted, at times, certain modern musical solutions and tendencies, especially impressionistic and neoclassical. In the case of the Holberg Suite in which the neoclassical tendency is evident.

ARTISTS

Eldbjørg Hemsing, violin

Santiago Cañón Valencia, cello

Ingar Bergby, conductor

Ensemble Allegria

PROGRAM

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315, "Summer"

Franz Joseph Haydn (1732-1809)
Cello Concerto No. 1 in C major, Hob. VIIb/1

—INTERMISSION—

Edvard Grieg (1843-1907)   
Holberg Suite, op. 40

Johan Svendsen (1840-1911)
Norwegian Rhapsody No.1, Op.17


Cartagena Music Festival theme 2024 - Symphony of nature

Myths, landscapes, national identity and modernity in the music of Northern Europe in the 19th and early 20th centuries

The choosing of the theme of this edition of the Festival, Symphony of the Nature, pretends to highlight through its programming the main elements of the important musical phenomenon that developed in some countries of northern Europe and that had a huge cultural, social and political transcendence in almost every scandinavian country. In those countries, the emergence of nationalist tendencies coincided with the exceptional cultural and musical blooming that produced pieces of absolute value, master works extremely important in the history of western music. 

The programming nodal point is the Sweden, Norway, Iceland, Denmark, and Finland’s music of the 19th century and the beginning of the 20th. It will constitute the thread that will help us to capture the affirmation of national characteristics in the production of many important composers, such as Edvard Grieg (Norway), Franz Berwald (Sweden), Carl Nielsen (Denmark), Sveinbjörn Sveinbjörnson (Iceland); Jean Sibelius (Finland), among others.

Vis arrangement →
COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - Between late romanticism and modernity
jan.
6.
7:00 p.m.19:00

COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - Between late romanticism and modernity

It is with great excitement we announce that Ensemble Allegria will be visiting Cartagena Music Festival, Colombia in January 2024. With a total of six main concerts in beatiful venues in the historic city of Cartagena, we will bring the music of Grieg, Sibelius, Svendsen, Nielsen and other nordic composers to the shores of the Caribbean ocean. Together with violinist Eldbjørg Hemsing, mezzosoprano Marianne Beate Kielland and pianist Olli Mustonen, we represent the nordic musical community in one of Latin-America’s biggest classical music festivals.

GRIEG’S MUSIC: BETWEEN LATE ROMANTICISM AND MODERNITY

Adolfo Meija Theatre - Cartagena, Colombia

ARTISTS

Eldbjørg Hemsing, violin

Maria Angelika Carlsen, violin

Marianne Beate Kielland, mezzo soprano

Ingar Bergby, conductor

Ensemble Allegria

PROGRAM

Edvard Grieg (1843-1907)
Peer Gynt Suite no. 1, Op. 46
Peer Gynt Suite no. 2, op. 55
Solveig’s Song from the Peer Gynt Suite no. 2, op. 55

—INTERMISSION—

Hjalmar Borgstrøm (1864-1925)
Violin Concerto in G Major, Op. 25 - Allegro Moderato

Edvard Grieg (1843-1907)
Norwegian Dances, Op. 35 No. 2

Johan Svendsen (1840-1911)
Romanza for violin and string orchestra, Op. 26

Edvard Grieg (1843-1907)   
Norwegian Dances, Op. 35 no. 3
Two nordic melodies for string orchestra, Op. 63 (Selection)
Norwegian Dances, Op. 35 no.1


Cartagena Music Festival theme 2024 - Symphony of nature

Myths, landscapes, national identity and modernity in the music of Northern Europe in the 19th and early 20th centuries

The choosing of the theme of this edition of the Festival, Symphony of the Nature, pretends to highlight through its programming the main elements of the important musical phenomenon that developed in some countries of northern Europe and that had a huge cultural, social and political transcendence in almost every scandinavian country. In those countries, the emergence of nationalist tendencies coincided with the exceptional cultural and musical blooming that produced pieces of absolute value, master works extremely important in the history of western music. 

The programming nodal point is the Sweden, Norway, Iceland, Denmark, and Finland’s music of the 19th century and the beginning of the 20th. It will constitute the thread that will help us to capture the affirmation of national characteristics in the production of many important composers, such as Edvard Grieg (Norway), Franz Berwald (Sweden), Carl Nielsen (Denmark), Sveinbjörn Sveinbjörnson (Iceland); Jean Sibelius (Finland), among others.

Vis arrangement →
COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - Opening Concert
jan.
5.
7:00 p.m.19:00

COLOMBIA: Cartagena Music Festival 2024 - Opening Concert

It is with great excitement we announce that Ensemble Allegria will be visiting Cartagena Music Festival, Colombia in January 2024. With a total of six main concerts in beatiful venues in the historic city of Cartagena, we will bring the music of Grieg, Sibelius, Svendsen, Nielsen and other nordic composers to the shores of the Caribbean ocean. Together with violinist Eldbjørg Hemsing, mezzosoprano Marianne Beate Kielland and pianist Olli Mustonen, we represent the nordic musical community in one of Latin-America’s biggest classical music festivals.

OPENING CONCERT 2024 : NATURAL COLORS OF MUSIC

Adolfo Meija Theatre - Cartagena, Colombia

ARTISTS

Eldbjørg Hemsing, violin

Olli Mustonen, piano

Ingar Bergby, conductor

Ensemble Allegria

Program

Antonio Vivaldi (1678-1741) | Italy
Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269, "Spring"

Carl Nielsen (1865-1931) | Denmark
Bøhmisk-dansk Folketone, paraphrase for string orchestra

Lars-Erik Larsson (1908-1986) | Sweden
Little Serenade for string orchestra Op. 12

Jean Sibelius (1865-1957) | Finland
Suite for Violin and Strings in D Minor, Op. 117

— INTERMISSION —

Edvard Grieg (1843-1907) | Norway
Piano Concerto in A minor, Op. 16


Cartagena Music Festival theme 2024 - Symphony of nature

Myths, landscapes, national identity and modernity in the music of Northern Europe in the 19th and early 20th centuries

The choosing of the theme of this edition of the Festival, Symphony of the Nature, pretends to highlight through its programming the main elements of the important musical phenomenon that developed in some countries of northern Europe and that had a huge cultural, social and political transcendence in almost every scandinavian country. In those countries, the emergence of nationalist tendencies coincided with the exceptional cultural and musical blooming that produced pieces of absolute value, master works extremely important in the history of western music. 

The programming nodal point is the Sweden, Norway, Iceland, Denmark, and Finland’s music of the 19th century and the beginning of the 20th. It will constitute the thread that will help us to capture the affirmation of national characteristics in the production of many important composers, such as Edvard Grieg (Norway), Franz Berwald (Sweden), Carl Nielsen (Denmark), Sveinbjörn Sveinbjörnson (Iceland); Jean Sibelius (Finland), among others.

Vis arrangement →
OBOS Julegalla i Operaen
des.
17.
6:30 p.m.18:30

OBOS Julegalla i Operaen

Ensemble Allegria er også i år med på OBOS og Den Norske Opera & Balletts magiske julekonsert, eksklusivt for OBOS-medlemmer. Fire forestillinger, 10. og 17. desember.

OBOS og DNO&B ønsker velkommen til Hovedscenen i et julepyntet operahus når de inviterer til julegalla i Operaen. På programmet står både «O helga natt» og «Deilig er jorden», og du kan oppleve noen av Norges ypperste stemmer synge julen inn.

Konserten er kun for deg som er OBOS-medlem, med følge. Du kan kjøpe inntil fire billetter pr. medlemskap.

Billetter får du på OBOS' medlemssider

Foto: Jörg Wiesner

Vis arrangement →
OBOS Julegalla i Operaen
des.
17.
4:00 p.m.16:00

OBOS Julegalla i Operaen

Ensemble Allegria er også i år med på OBOS og Den Norske Opera & Balletts magiske julekonsert, eksklusivt for OBOS-medlemmer. Fire forestillinger, 10. og 17. desember.

OBOS og DNO&B ønsker velkommen til Hovedscenen i et julepyntet operahus når de inviterer til julegalla i Operaen. På programmet står både «O helga natt» og «Deilig er jorden», og du kan oppleve noen av Norges ypperste stemmer synge julen inn.

Konserten er kun for deg som er OBOS-medlem, med følge. Du kan kjøpe inntil fire billetter pr. medlemskap.

Billetter får du på OBOS' medlemssider

Foto: Jörg Wiesner

Vis arrangement →
OBOS Julegalla i Operaen
des.
10.
6:30 p.m.18:30

OBOS Julegalla i Operaen

Ensemble Allegria er også i år med på OBOS og Den Norske Opera & Balletts magiske julekonsert, eksklusivt for OBOS-medlemmer. Fire forestillinger, 10. og 17. desember.

OBOS og DNO&B ønsker velkommen til Hovedscenen i et julepyntet operahus når de inviterer til julegalla i Operaen. På programmet står både «O helga natt» og «Deilig er jorden», og du kan oppleve noen av Norges ypperste stemmer synge julen inn.

Konserten er kun for deg som er OBOS-medlem, med følge. Du kan kjøpe inntil fire billetter pr. medlemskap.

Billetter får du på OBOS' medlemssider

Foto: Jörg Wiesner

Vis arrangement →
OBOS Julegalla i Operaen
des.
10.
4:00 p.m.16:00

OBOS Julegalla i Operaen

Ensemble Allegria er også i år med på OBOS og Den Norske Opera & Balletts magiske julekonsert, eksklusivt for OBOS-medlemmer. Fire forestillinger, 10. og 17. desember.

OBOS og DNO&B ønsker velkommen til Hovedscenen i et julepyntet operahus når de inviterer til julegalla i Operaen. På programmet står både «O helga natt» og «Deilig er jorden», og du kan oppleve noen av Norges ypperste stemmer synge julen inn.

Konserten er kun for deg som er OBOS-medlem, med følge. Du kan kjøpe inntil fire billetter pr. medlemskap.

Billetter får du på OBOS' medlemssider

Foto: Jörg Wiesner

Vis arrangement →
EKSTRAKONSERT! Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen
des.
8.
8:30 p.m.20:30

EKSTRAKONSERT! Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen

Ensemble Allegria er med på Solistkoret sin tradisjonsrike juleturné!

Konsertene byr på høydepunkter fra Solistkorets kritikerroste juleplater Rós og Veni – Songs of Christmas. Norske folketoner flettes sammen med kjente julemelodier som fremføres på en måte som nyskaper og gjør det kjente friskt!

Solistkorets første juleplate ble lansert i 2013. Da den andre kom i fjor, skrev Klassekampens anmelder: "Det Norske Solistkor laget en ypperlig juleplate i 2013, og nå overgår de seg selv" og den Klassiske CD-bloggen: "Her er det brukt fantasi og kløkt - og resultatet er strålende."

I tillegg til å være en virtuos felespiller, er Gjermund Larsen en fremragende komponist, og flere av hans stykker og arrangementer fremføres på årets julekonsert.

Solistkoret og Ensemble Allegria har samarbeidet tett over flere år og formet en særegen lyd og samspill som bare må oppleves! De har blitt tildelt Spellemannprisen, Kritikerprisen og høythengende Diapason D'Or for sine samarbeid.

Konsertene ledes av Grete Pedersen, Solistkorets kunstneriske leder og dirigent gjennom over 30 år.

Tekst fra solistkoret.no

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Ensemble Allegria

Gjermund Larsen, fele

Grete Pedersen, dirigent

KJØP BILLETTER:


Vis arrangement →
Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen
des.
8.
6:00 p.m.18:00

Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen

Ensemble Allegria er med på Solistkoret sin tradisjonsrike juleturné!

Konsertene byr på høydepunkter fra Solistkorets kritikerroste juleplater Rós og Veni – Songs of Christmas. Norske folketoner flettes sammen med kjente julemelodier som fremføres på en måte som nyskaper og gjør det kjente friskt!

Solistkorets første juleplate ble lansert i 2013. Da den andre kom i fjor, skrev Klassekampens anmelder: "Det Norske Solistkor laget en ypperlig juleplate i 2013, og nå overgår de seg selv" og den Klassiske CD-bloggen: "Her er det brukt fantasi og kløkt - og resultatet er strålende."

I tillegg til å være en virtuos felespiller, er Gjermund Larsen en fremragende komponist, og flere av hans stykker og arrangementer fremføres på årets julekonsert.

Solistkoret og Ensemble Allegria har samarbeidet tett over flere år og formet en særegen lyd og samspill som bare må oppleves! De har blitt tildelt Spellemannprisen, Kritikerprisen og høythengende Diapason D'Or for sine samarbeid.

Konsertene ledes av Grete Pedersen, Solistkorets kunstneriske leder og dirigent gjennom over 30 år.

Tekst fra solistkoret.no

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Ensemble Allegria

Gjermund Larsen, fele

Grete Pedersen, dirigent

KJØP BILLETTER:


Vis arrangement →
Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen
des.
7.
7:00 p.m.19:00

Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen

Ensemble Allegria er med på Solistkoret sin tradisjonsrike juleturné!

Konsertene byr på høydepunkter fra Solistkorets kritikerroste juleplater Rós og Veni – Songs of Christmas. Norske folketoner flettes sammen med kjente julemelodier som fremføres på en måte som nyskaper og gjør det kjente friskt!

Solistkorets første juleplate ble lansert i 2013. Da den andre kom i fjor, skrev Klassekampens anmelder: "Det Norske Solistkor laget en ypperlig juleplate i 2013, og nå overgår de seg selv" og den Klassiske CD-bloggen: "Her er det brukt fantasi og kløkt - og resultatet er strålende."

I tillegg til å være en virtuos felespiller, er Gjermund Larsen en fremragende komponist, og flere av hans stykker og arrangementer fremføres på årets julekonsert.

Solistkoret og Ensemble Allegria har samarbeidet tett over flere år og formet en særegen lyd og samspill som bare må oppleves! De har blitt tildelt Spellemannprisen, Kritikerprisen og høythengende Diapason D'Or for sine samarbeid.

Konsertene ledes av Grete Pedersen, Solistkorets kunstneriske leder og dirigent gjennom over 30 år.

Tekst fra solistkoret.no

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Ensemble Allegria

Gjermund Larsen, fele

Grete Pedersen, dirigent

KJØP BILLETTER:


Vis arrangement →
Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen
des.
6.
7:00 p.m.19:00

Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen

Ensemble Allegria er med på Solistkoret sin tradisjonsrike juleturné!

Konsertene byr på høydepunkter fra Solistkorets kritikerroste juleplater Rós og Veni – Songs of Christmas. Norske folketoner flettes sammen med kjente julemelodier som fremføres på en måte som nyskaper og gjør det kjente friskt!

Solistkorets første juleplate ble lansert i 2013. Da den andre kom i fjor, skrev Klassekampens anmelder: "Det Norske Solistkor laget en ypperlig juleplate i 2013, og nå overgår de seg selv" og den Klassiske CD-bloggen: "Her er det brukt fantasi og kløkt - og resultatet er strålende."

I tillegg til å være en virtuos felespiller, er Gjermund Larsen en fremragende komponist, og flere av hans stykker og arrangementer fremføres på årets julekonsert.

Solistkoret og Ensemble Allegria har samarbeidet tett over flere år og formet en særegen lyd og samspill som bare må oppleves! De har blitt tildelt Spellemannprisen, Kritikerprisen og høythengende Diapason D'Or for sine samarbeid.

Konsertene ledes av Grete Pedersen, Solistkorets kunstneriske leder og dirigent gjennom over 30 år.

Tekst fra solistkoret.no

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Ensemble Allegria

Gjermund Larsen, fele

Grete Pedersen, dirigent

KJØP BILLETTER:


Vis arrangement →
Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen
des.
5.
7:00 p.m.19:00

Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen

Ensemble Allegria er med på Solistkoret sin tradisjonsrike juleturné!

Konsertene byr på høydepunkter fra Solistkorets kritikerroste juleplater Rós og Veni – Songs of Christmas. Norske folketoner flettes sammen med kjente julemelodier som fremføres på en måte som nyskaper og gjør det kjente friskt!

Solistkorets første juleplate ble lansert i 2013. Da den andre kom i fjor, skrev Klassekampens anmelder: "Det Norske Solistkor laget en ypperlig juleplate i 2013, og nå overgår de seg selv" og den Klassiske CD-bloggen: "Her er det brukt fantasi og kløkt - og resultatet er strålende."

I tillegg til å være en virtuos felespiller, er Gjermund Larsen en fremragende komponist, og flere av hans stykker og arrangementer fremføres på årets julekonsert.

Solistkoret og Ensemble Allegria har samarbeidet tett over flere år og formet en særegen lyd og samspill som bare må oppleves! De har blitt tildelt Spellemannprisen, Kritikerprisen og høythengende Diapason D'Or for sine samarbeid.

Konsertene ledes av Grete Pedersen, Solistkorets kunstneriske leder og dirigent gjennom over 30 år.

Tekst fra solistkoret.no

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Ensemble Allegria

Gjermund Larsen, fele

Grete Pedersen, dirigent

KJØP BILLETTER:


Vis arrangement →
Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen
des.
4.
7:00 p.m.19:00

Julekonserter med Solistkoret og Gjermund Larsen

Ensemble Allegria er med på Solistkoret sin tradisjonsrike juleturné!

Konsertene byr på høydepunkter fra Solistkorets kritikerroste juleplater Rós og Veni – Songs of Christmas. Norske folketoner flettes sammen med kjente julemelodier som fremføres på en måte som nyskaper og gjør det kjente friskt!

Solistkorets første juleplate ble lansert i 2013. Da den andre kom i fjor, skrev Klassekampens anmelder: "Det Norske Solistkor laget en ypperlig juleplate i 2013, og nå overgår de seg selv" og den Klassiske CD-bloggen: "Her er det brukt fantasi og kløkt - og resultatet er strålende."

I tillegg til å være en virtuos felespiller, er Gjermund Larsen en fremragende komponist, og flere av hans stykker og arrangementer fremføres på årets julekonsert.

Solistkoret og Ensemble Allegria har samarbeidet tett over flere år og formet en særegen lyd og samspill som bare må oppleves! De har blitt tildelt Spellemannprisen, Kritikerprisen og høythengende Diapason D'Or for sine samarbeid.

Konsertene ledes av Grete Pedersen, Solistkorets kunstneriske leder og dirigent gjennom over 30 år.

Tekst fra solistkoret.no

Medvirkende

Det Norske Solistkor

Ensemble Allegria

Gjermund Larsen, fele

Grete Pedersen, dirigent

KJØP BILLETTER:


Vis arrangement →
Ensemble Allegria & Oslo Kammerakademi
nov.
19.
3:00 p.m.15:00

Ensemble Allegria & Oslo Kammerakademi

Som to av landets aller fremste ensembler for henholdsvis strykere og blåsere, blir det orkesterspill av ypperste klasse når Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi avslutter Aulaseriens 2023-sesong med stor musikk av Mendelssohn, Shaw og Hellstenius

Medvirkende

Ensemble Allegria

Oslo Kammerakademi

Maria Angelika Carlsen og David Friedemann Strunck, Kunstneriske ledere

Program

Henrik Hellstenius (f. 1963): Errante for blåseoktett og kontrabass. Urfremføring
Caroline Shaw: Entr’acte
Pause
Felix Mendelssohn (1809—1847): Symfoni nr. 4, op. 90 i A-dur "Den italienske"

Les mer om konserten på Aulaseriene.no

NB: Deler av programmet spilles også i Ski kirke lørdag 18. november kl 16.00

Vis arrangement →
Ensemble Allegria & Oslo Kammerakademi
nov.
18.
4:00 p.m.16:00

Ensemble Allegria & Oslo Kammerakademi

Som to av landets aller fremste ensembler for henholdsvis strykere og blåsere, blir det orkesterspill av ypperste klasse når Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi inntar Ski nye kirke med Mendelssohn symfoni no. 4.

Blåserne i Oslo Kammerakademi og strykerne i Ensemble Allegria har gjennom mange år spesialisert seg på å spille uten dirigent. Deres fremragende kunstneriske ledere, oboist David Friedemann Strunck og fiolinist Maria Angelika Carlsen, legger til rette for kammermusikalsk samspill i stort format, der hver enkelt musiker er spesielt viktig, som deltagere i en stor samtale: vekslende mellom å følge og å lede hverandre.

De to ensemblene startet samarbeidet i 2021 med Brahms’ storslåtte første serenade. I dette programmet tar de for seg et nytt mesterverk: Felix Mendelssohns fjerde symfoni i A-dur, også kjent som Den italienske. Dette er blant Mendelssohns absolutt mest populære verker, og fra Italia skriver han i reisebrevet til sin far: «Dette er Italia! Og nå har det begynt — det jeg alltid har tenkt… livets ultimate gledeshøydepunkt. Og jeg elsker det. Dagen i dag har vært så rik at jeg nå på kvelden må samle meg litt, og derfor skriver jeg for å takke dere, kjære foreldre, for at dere har gitt meg all denne gleden.»

Medvirkende

Ensemble Allegria

Oslo Kammerakademi

Maria Angelika Carlsen og David Friedemann Strunck, Kunstneriske ledere

Program

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Rondino i Ess-dur

Caroline Shaw (f. 1982): Entr'acte (2011) for strykeorkester
Felix Mendelssohn (1809—1847): Symfoni nr. 4, op. 90 i A-dur "Den italienske"

Billetter

Billetter selges i døra.

Ordinær: kr. 200, barn under 16 år gratis

Vis arrangement →